31 Ağustos 2018 Cuma

Denemeler 1 : Kiralık Bedenler ve Zihinler (2. Bölüm)

... Prototip insanlar tarafından hayretle inceleniyordu. Projeye destek veren insanlar patronu tebrik ediyor, prototipe sorular soruyor, eğleniyorlardı. Fakat bu güzel atmosfer gazetecilerden birinin "Peki nasıl bitkisel hayata girdiniz, yani eski bedeniniz ?" diye sormasıyla bozuldu. İçeride bir sessizlik olmuştu. Herkes Prototipin vereceği cevabı merakla beklerken prototip çoktan devrelerini yakmıştı. Güç düğmesindeki ışık sönünce teknisyenler apar topar onu götürdüler. Patron oradaki iş adamlarıyla konuşmaya gittiğinde Fred de prototipe bakmak için arka tarafa gitti. Böyle olacağı belliydi. 

Sunumdan sonra 1 hafta patron ve Fred hiç konuşmadılar. Telefon çaldı. Patron Fred'i şirkete çağırdı. Maddi desteğin tamamen kesildğini ve projenin sona erdirildiğini söyledi. Fred eşyalarını topladıktan sonra son bir kez prototipi görmek için depoya gitti. Prototip ile biraz uğraşdıktan sonra zihninin boşaldığını değil de sadece mekanik beden ile biyolojik beden arasında bir geçiş yaptığını anladı. Fakat bir zihin iki bedende yer alıyordu. Yani zihin değiş tokuş yapacak başka bir zihin bulamıyor ve uygulama hata veriyordu. Fred bunu kimseye söylemeden prototipi alıp alamayacağını sordu patrona. Patronuı onu alabileceğini söyledi.

Fred çocukça bir heyecan ile eve gitti. Doğrudan prototipi elektriğe bağladı ve uğraşmaya başladı. Fakat değiş tokuş yapacak başka bir zihin yoktu. Kontrollü bir değiş tokuş için bir liman hazırladı. Bu limana kendini bağladı. Prototipe kaza anını sordu. Prototip kendini kapattı. O anda Fred de bayıldı. Gözünü açtığı zaman biyomekanik bedende kendisi vardı. Diğer genç yani Martin de Fred'in bedenindeydi. Martin çok sevinmişti. tabiki Fred ondan çok sevinmişti. İkiside evin içinde oradan oraya yürüyor, çığlık atıyor, birbirlerine sarılıyorlardı. Herşey çok iyi gitmişti ama bunu kontrollü olarak nasıl yapacaklardı ?

Fred, profesörü aramaya karar verdi. Profesör Fred'in evine geldi. Kapıyı biyomekanik vücut içinde Fred açtı. Profesör şaşırmıştı. "Fred sen misin ?" diye sorma ihityacı duydu. Oturup konuşmaya başladılar. Fred, bunu kontrollü olarak nasıl başarabileceklerini öğrenmek istiyordu. Profesör bunun ancak Martin'in o anı düşündüğünde vücudunda ne salgıladığını öğrenerek bulabileceklerini söyledi. Birkaç deneyden sonra bu hormonun adrenokortikotropik olduğunu öğrendiler.

 Fakat bu hormon dışarıda bulunamayacak bir hormondur. Fred, bunu hastanede birkaç deney yaparak elde edebileceklerini söyledi. Profesör birkaç cerrah arkadaşıyla görüştü. Biri, kendilerine 45 km uzaklıktaki bir eyalette başhekim olarak görev yapan doktor Helsin idi.
Helsi'nin yanına gittiler. Hastaneye yılda birkaç kez mahkumlardan oluşan gönüllü bir hasta takımı gönderiliyordu. Helsin, bu adamlardan birkaçını bu deney için kullanabileceklerini söyledi. Martin'in bedenine bir depo yaptılar. Mahkumdan alınacak olan adrenokortikotropik bu depoda birikecek ve zihin değiş tokuşu yapılacağı zaman bedene enjekte edilecekti... Devamı Gelecek.... 

(Yayının tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanım ve kaynak belirtilmeden yapılan paylaşımlar yasaktır.)




30 Ağustos 2018 Perşembe

Denemeler 1 : Kiralık Bedenler ve Zihinler (1. Bölüm)

Zaman... Teknolojinin durdurulamaz ilerleyişinin üzerinden birkaç yıl geçmesi. Her yıl çıkan yeni telefonlar, bilgisayarlar ve arabalar artık her gün çıkmaya başlamıştı. İnsanlar alışveriş furyasının içinde kaybolmuş gitmişlerdi. Fakat bu ilerlemeyi avantaj olarak kullananlar da var. 29 yaşındaki bilgisayar mühendisi Fred, 10 yıldır üzerinde çalıştığı zihin ve beden değişimini üniversitedeki öğretmeni profesör Jack Nillman ile tamamlamışlardı. Bu buluş onları yüzyılın belki bin yılın mucitleri olarak tarihe kaydedecekti. Bu yöntem ile bedenlerini ya da zihinlerini geliştirmek isteyen fakat zamanı ya da enerjisi olmayan insanlar zihinlerini ve bedenlerini belli bir ücret karşılığında geliştirebileceklerdi. 

Fred üniversiteden mezun olduktan sonra 2 yıl iş bulamadı. 2 yılın sonunda mahallesine yakın bir caddede bir ofiste büro elemanı olarak çalışmaya başladı. Bir gün patronunun bir yazılım hatasını onarması için onu odasına çağırmasıyla herşey değişti. Fred yazılımı silip tekrar yazdı ve yükledi. Bu hareketi patronunun hoşuna gitti. Patronu Fred'i yeni açılmış fakat hızlı yükselen bir biyo-elektronik şirketine önerdi. Fred 2 hafta sonra orada çalışmaya başladı. Bu şirket Fred'in fikrinden farklı olarak robotlara benzeyen fakat dış vücut olarak yarı mekanik , mantık ve iç organlar olarak biyonik olan yarı insan yarı robotlar yapmaya çalışıyorlardı. 

Biyonik parçalar, bitkisel hayata girmiş ya da kazada ölen genç insanların bedenlerinden elde ediliyordu. Kalp ve beyin gibi çok önemli parçaların, mekanik olarak dışarıdan müdahale edilerek sonsuza kadar yaşatılması planlanıyordu. İşin içinde senatörler ve eski devlet başkanları da vardı. Fikir ciddi bir mali desteğe sahipti fakat bunu başarabilecek ya da en azından başarmaya cüret edecek dehalara sahip değildi. Fred bu dehalardan biriydi. Kendisi mekanik mühendisi değildi fakat organların mekanik parçalarla uyum içinde çalışması için gerekli olan yazılımları yazıyor ve kontrol ediyordu. Şirket 10 aylık bir prototip süresi verdi. 10 ayın sonunda hazırlanan prototip halka sunulacaktı. Hata kabul edilemezdi. 

Maaş ve hayat kalitesi olarak herşey Fred'i memnun ediyordu. Tek sorunu beyninin çok çalışmasıydı. Aylar gün gibi geçiyordu. Fred herşeyin hazır olduğunu düşündüğünde sürenin bitmesine 2 ay kalmıştı. Son kontrolde robot çalıştırıldığında herşey iyi gidiyordu. Beyni ve kalbi 2 yıl önce trafik kazasında bitkisel hayata giren bir gençten alınan biyomekanik robot, herşeyi kusursuz olarak yapıyor ve organları kusursuz olarak çalışıyordu. Fakat kaza anını hatırladığı zaman beyni aşırı yüklenmeye sebep oluyor ve tüm devreler işlevsiz kalıyordu. Fred umutsuzluğa kapılmıştı. Yapamayacığını düşünüyordu. Patrona durumu anlattı. Patron da son 1 hafta içinde olduklarını, yeni bir projeye başlayamayacaklarını söyledi. 

22 NeoNisan 2299. Sunum günü gelmişti. Prototip açılma düğmesine basıldıktan sonra insanların karşısına çıktı. (böylesi üstün bir teknolojide neden açma kapama düğmesi bulunuyordu; çünkü, elekriğin icadından itibaren elektrik ve elektroniğe güven olmadığı için insanoğlu herşeyin kendi kontrolünde olmasını istiyordu.) Prototip gayet rahat ve akıcı yürüyor, konuşuyor, sorulara cevap veriyordu. Patron ve Fred çok gergin bir şekilde onu izliyorlardı. Fred içinden kimsenin kaza hakkında birşey sormaması için dua ediyordu.... Devamı Gelecek...

(Yayının tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanım ve kaynak belirtilmeden yapılan paylaşımlar yasaktır.)

29 Ağustos 2018 Çarşamba

İngilizce: Turistler için giriş diyalogları

Yurtdışına çıkacağınız zaman gideceğiniz ülkenin dilini profesyonel olarak bilmenize gerek yok. İngilizce uluslarası bir dil olduğu için ihtyacınız olan cümleleri bilmeniz sizin için yeterli olacaktır. Bu gideceğiniz ülkenin dili içinde geçerlidir. İşte bazı İngilizce giriş diyalogları:

Merhaba : Hello (Hello)
Nasılsın ? : How are you ? (Hav ar yu)
Teşekkür ederim : Thank you (Tenk yu)
İyiyim, teşekkürler : Fine, thanks (Fayn, tenks)
Rica ederim : You are welcome (Yur velkım)
Benim adım...... : My name is ...... (may neym iz......) 
Senin adın ne ? : What is your name ? (Vat iz yor neym ?)
 ........'a nasıl gidebilirim ? : How can I go to .....? (Hav ken ay go tu ......?)
Günaydın : Good morning (gud morning)
İyi akşamlar : Good evening (gud ivning)
İyi geceler : Good night (gud nayt)
Yardımınız için teşekkürler : Thanks for your help (Tenks for yur help)
Şehir merkezine nasıl gidebilirim ? : How can I go to the city center ? (Hav ken ay go tu dı siti sentır)

17 Ağustos 2018 Cuma

Kitap Önerisi: Dönüşüm


Franz Kafka'nın 1915'te yayımlanan Dönüşüm adlı öyküsü, yazarın, anlatım sanatının doruğuna ulaştığı bir eseridir. Küçük burjuva çevrelerindeki yozlaşmış aile ilişkilerini en ince ayrıntılarına kadar irdeleyen bu uzun öykü, aynı zamanda toplumun dayattığı, işlevini çoktan yitirmiş kalıplara bilinç düzeyinde başkaldıran bireyin tragedyasını çarpıcı bir biçimde dile getirir.

Kitabın Değişim olarak bilinen adının gerçekte Dönüşüm olduğu, ifadesini Ahmet Cemal'in açıklamasında bulur: "Gregor Samsa'nın bir sabah kendini yatağında bir böcek olarak bulması, salt bir değişim değil fakat 'başkalaşım'dır O, insanlığını koruyarak bazı değişiklikler geçirmemiştir; artık farklı bir canlı türü olmuştur."

Bu açıklama, Kafka'nın eserini tanımlarken kullandığı ifadeyle de örtüşür: "Herkes, beraberinde taşıdığı bir parmaklığın ardında yaşıyor. Şimdi hayvanlarla ilgili bunca şey yazılmasının nedeni de bu. Özgür ve doğal bir yaşama duyulan özlemin ifadesi. Oysa insanlar için doğal yaşam, insanca yaşamdır. Ama bunu anlamıyorlar. Anlamak istemiyorlar. İnsan gibi yaşamak çok güç, o nedenle hiç olmazsa kurgusal düzeyde bundan kurtulma isteği var... Hayvana geri dönülüyor. Böylesi, insanca yaşamaktan çok daha kolay." 

İlk Yayınlanma Tarihi: 1915
Yazar: Franz Kafka
Özgün dili: Almanca
Yayıncı: Kurt Wolff
Ülke: Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Türler: Hikâye, Absürd Kurgu, Slipstream

11 Ağustos 2018 Cumartesi

Kitap Önerisi: Fahrenheit 451


Fahrenheit 451, Ray Bradbury'nin 1951'te ilk defa basılan ünlü bilim kurgu romanıdır. Baskıcı bir gelecek toplumunun anlatıldığı bu kitap aynı zamanda distopya olarak da sınıflandırılabilir.

"Guy Montag bir itfaiyeciydi. Televizyonun hüküm sürdüğü bu dünyada kitaplar ise yok olmak üzereydi zira itfaiyeciler yangın söndürmek yerine ortalığı ateşe veriyordu. Montag'ın işi ise yasadışı olanların en tehlikelisini yakmaktı: Kitapları.

Montag yaptığı işi tek bir gün dahi sorgulamamıştı ve tüm gününü televizyonla kaplı odalarda geçiren eşi Mildred'la beraber yaşıyordu. Ancak yeni komşusu Clarisse'le tanışmasıyla tüm hayatı değişti. Kitapların değerini kavramaya başlayan Montag artık tüm bildiklerini sorgulayacaktı.

İnsanların uğruna canlarını feda etmeyi göze aldığı bu kitapların içinde ne vardı? Gerçeklerin farkına vardıktan sonra bu karanlık toplumda artık yaşanabilir miydi?

Mutlu olmamız için gerekli her şeye sahibiz, ama mutlu değiliz. Bir şey eksik. Etrafa bakındım. Ortadan kaybolduğunu kesinlikle bildiğim tek şey, on-on iki yıldır yaktığım kitaplardı."
Ayrıca roman, 2018 yılında Ramin Bahrani tarafından beyaz perdeye uyarlanmıştır

Yazar: Ray Bradbury
Çevirmen: Dost Körpe
Yayınevi :İthaki Yayınları 
Orijinal Baskı :1953
İlk Baskı :2018 
Tür: Ütopyacı ve distopyacı kurgu
Ödüller: Prometheus Şeref Kürsüsü Ödülü, Retro Hugo En İyi Roman Ödülü

Etiketler

antik roma (5) antik (4) roma (4) savaşı (4) zihinler (4) agarta (3) atlantis (3) avrupa (3) cumhuriyet (3) dünya (3) evrim (3) günü (3) kiralık (3) modern (3) mu (3) polonya (3) sparta (3) şambala (3) agarta ve şambala (2) birinci dünya savaşı (2) doktor (2) fransa (2) fuarı (2) havari (2) ingiliz (2) isa (2) kitap (2) krakow (2) latince (2) mart (2) mitoloji (2) nato (2) nazi (2) of (2) osmanlı (2) poland (2) saint (2) seal (2) simülasyon teorisi (2) spartan (2) tanrı (2) the (2) ww2 (2) çanakkale (2) 1 (1) 10 kasım (1) 12 mart (1) 17 march (1) 17 mart (1) 18 (1) 1807 (1) 1846 (1) 1915 (1) 1916 (1) 1923 (1) 1926 (1) 1950 (1) 1953 (1) 1963 (1) 1972 (1) 1984 (1) 1992 (1) 2 (1) 2002 (1) 24 kasım (1) 29ekim (1) 3 (1) 3 aralık (1) 4 (1) 451 (1) 4temmuz (1) 8 (1) Classical (1) E.T. (1) Erich von Däniken (1) Generalfeldmarschall (1) Schindler (1) Simo (1) Termopylae (1) Vivaldi (1) WWII (1) adası (1) afrika (1) akciğerli (1) akhilleus (1) akif (1) aldous huxley (1) alien (1) alman (1) amerikan (1) annunaki (1) antalya (1) antik mısır (1) arabaları (1) arap (1) arditi (1) ars longa (1) astronot (1) atahualpa (1) atatürk (1) atlı (1) attack (1) ayaklanma (1) ayla (1) azerbaycan (1) aziz (1) balık (1) baron (1) barry (1) barry seal (1) barselona (1) bartholomew (1) bayramı (1) başkentleri (1) benim (1) beren saat (1) bilinmeyen bir kadının mektubu (1) birinci (1) birleşmiş milletler (1) biyoloji (1) bizans (1) black (1) black friday (1) blizkrieg (1) bluetooth (1) bozkurt (1) bugün (1) böcek (1) cajamarca (1) call (1) call of duty (1) camridge analytica (1) can yayınları (1) canavar (1) canlı yayın (1) castle (1) casus (1) cemmat (1) cepherkülü (1) cesur yeni dünya (1) cicero (1) circus (1) color festival (1) cuma (1) dalga (1) dava (1) davinci (1) dead (1) death (1) demir (1) demir maskeli adam (1) demirağ (1) denizli (1) devrim (1) deyişler (1) die (1) diego velazquez (1) distopya (1) doktrini (1) dolar.thaler.usd.uranyum (1) doodle (1) double u (1) double v (1) doğal seçilim (1) doğu roma (1) dragon roll (1) duolingo (1) duty (1) dönüşüm (1) dünya kupası (1) dünyam (1) düzen (1) earth (1) ebulfez (1) edvard munch (1) elmas (1) elçibey (1) engelsiz (1) english (1) enver paşa (1) erdal beşikçioğlu (1) ermenistan (1) ersoy (1) erwin (1) evrim ağacı (1) extraterrestrial (1) fabrikası (1) facebook (1) fahrenheit (1) fahrenheit 451 (1) fermi (1) fermi paradoksu (1) festivali (1) fetih (1) filistin (1) flatliners (1) fortress (1) fransız (1) fransız devrimi (1) franz kafka (1) friday (1) gaga (1) gemi (1) genetik (1) george orwell (1) germany (1) gombe (1) google (1) great (1) göbeklitepe (1) han (1) harbi (1) hawking (1) hayha (1) hazreti isa (1) hikayesi (1) hipodrom (1) hippodrome (1) hiyerarşi (1) hocalı (1) hürkuş (1) ibrahim esen (1) idam (1) ihtilal (1) ihtilali kebir (1) ikigai (1) ikinci dünya savaşı (1) ilaç (1) ilber (1) ilber ortaylı (1) ilk (1) ilyas bazna (1) imparatorluğu (1) ingilizce (1) inka (1) iskandinav (1) island (1) ismail enver bey (1) ispanya (1) ispanyol (1) israil (1) istiklal (1) isyanı (1) italian (1) italyan (1) ittihat ve terakki (1) izmir (1) jane goodall (1) japonların (1) joseph (1) judas (1) kabile (1) kadın (1) kadınlar (1) kahama (1) kalende (1) kalesi (1) kanlı (1) kanlı noel (1) kara (1) kara veba (1) kara ölüm (1) karbon (1) kardaşev (1) kardaşev ölçeği (1) kartel (1) kasakela (1) katliam (1) katliamı (1) kaza (1) kemal (1) kiraliık (1) kiralık zihinler 1 (1) kiralık zihinler 2 (1) kiralık zihinler 3 (1) kiralık zihinler 4 (1) kitap fuarı (1) konyaaltı (1) kore (1) kral (1) kraliçe (1) kurs (1) kurt (1) kurtlar (1) kuruluş (1) kültür başkenti (1) kütüphaneci (1) kıbrıs (1) kızların suskunluğu (1) kızıl (1) labe (1) lakedaimon (1) lambda (1) las meninas (1) lave (1) leonidas (1) list (1) listesi (1) lomza (1) lotus (1) luger (1) lupercalia (1) lupercalia festivali (1) mahkeme (1) marşı (1) maskeli (1) maximus (1) maya (1) medeniyet (1) mehmet (1) memento (1) men (1) metro (1) metrosu (1) milli takım (1) modern insan (1) modern seçilim (1) molon (1) mori (1) moscow (1) moskova (1) muavenet (1) music (1) mustafa (1) mutlu (1) mühendisliği (1) münih (1) naim süleymanoğlu (1) ne (1) nedimeler (1) neuschwanstein (1) ninja (1) noel (1) norveç (1) norway (1) nur yerlitaş (1) nuri (1) olayı (1) olimpiyat (1) ortaylı (1) ortaçağ (1) oskar (1) osowiec (1) panzer (1) parabellum (1) paradoks (1) paradox (1) paris (1) paristen sevgilerle (1) pat barker (1) patrick (1) pers (1) pizarro (1) podcast (1) popülist (1) red (1) red alert 2 (1) remus (1) ressam (1) romalı askerler (1) rommel (1) romulus (1) ronald reagen (1) rose (1) rose adası (1) rose island (1) rus (1) saint patrick (1) saldırısı (1) samurai (1) samuray (1) sara is missing (1) savaşçı (1) saygı (1) science (1) selanik (1) sevgi (1) sevgilerle (1) sevgililer günü (1) seçilim (1) simulacra (1) sirius (1) sirius a (1) sirius b (1) sirius yıldızı (1) skalası (1) society (1) soldier (1) sorun (1) sosyal (1) sosyoloji (1) sovyetler (1) soyqırımı (1) soğuk savaş (1) space (1) spirituelism (1) sscb (1) st (1) st patrick (1) stalin (1) stefan zweig (1) stephen (1) stolk (1) sushi (1) suşi (1) sümer (1) sürü (1) sırrı (1) tahsin (1) tank (1) tanrıların (1) tanrıça (1) tanzanya (1) tarih (1) tarih dosyası (1) tarihi (1) tecavüz (1) teknoloji (1) termofil (1) terör (1) thy (1) tilkisi (1) timur (1) tinycards (1) tip 1 (1) tip 2 (1) tip 3 (1) tip 4 (1) tip 5 (1) tip a (1) tip omega (1) treni (1) trident-javelin 2017 (1) troya (1) turist (1) türkiye (1) tıp (1) ulusal park (1) ussr (1) uygarlık (1) uyuşturucu (1) uzaylı (1) uçak (1) uğur yücel (1) v (1) valhalla (1) veba (1) veba doktoru (1) vecihi (1) viking (1) violence (1) violence and society (1) vita brevis (1) w (1) warrior (1) wave (1) welle (1) white (1) wolf (1) wolves (1) ww1 (1) xocalı (1) yahuda (1) yazıcı (1) yaşam (1) yehuda (1) youtube (1) yurdu (1) yüzyıl (1) yıldız (1) yıldız savaşları (1) yıldız savaşları projesi (1) zaferi (1) zırhlı (1) çizgi (1) çizgi ötesi (1) çiçero (1) çöl (1) çığlık (1) ölçeği (1) öpücüğü (1) ötesi (1) öğretmenler günü (1) ümraniye (1) ütopya (1) şehirleşme (1) şempanze (1)