Kardaşev Ölçeği (Skalası) Nedir?
Merhabalar, bugün ki konumuz Kardaşev Skalası (Kardashev Scale). Kardaşev Skalası, Nikolay Kardaşev (Nikolai Kardashev), 1964 yılında ilk haliyle 3 tipten oluşan bir skala ortaya attı. Tip 1, tip 2 ve tip 3 medeniyetler skalası. Kardaşev bu skalayı medeniyetlerin gelişmişliklerini enerji üretimi ve kullanımına kıyasla yapmıştır. Kısaca neyin ne olduğunu anlattıktan sonra asıl konumuza dönelim. Nedir bu Kardaşev Skalası ve Tip 1,2,3 medeniyetler?
İlk ortaya atıldığı zaman Kardaşev Skalası, bir medeniyetin gelişmişlik düzeyini sahip olduğu enerjinin ne kadarını ve nasıl kullandığını hesaplayarak bir sıralama yapardı. Şimdi bu ölçek biraz daha ek almış bir durumda. Kısaca enerji olayından bahsettikten sonra eğlenceli kısma geçeceğiz. Örneğin Dünya'dan başlayalım anlatmaya. Dünya'nın doğal enerji kaynakları Dünya'da bulunan yeraltı madenleri ve Güneş. Yeraltındaki madenleri işlemek mümkün bir şey fakat Güneş ne olacak? Evet kilit nokta burası. Medeniyetimizi geliştirebilmemiz için Kardaşev Skalası der ki; sahip olduğun eenerji kaynaklarının yüzde yüzünü kullanmaya başladığın zaman gelişiyorsun demektir. Az çok durumu anladığınızı varsayarak devam ediyorum. Gelelim Tip 1,2,3 medeniyetlere.
Kardaşev Skalası ilk haliyle ortaya çıktığı zaman; tip 1 medeniyetlerin bulunduğu gezegendeki tüm enerji kaynaklarını kullanabilen, kullanabilecek teknolojisi, gücü, parası olan ve kullanan medeniyetlerdir. Bu demek değildir ki şu an işimize yarayan enerji kaynakları (kömür, petrol vs.) ile sınırlı. Hayır, Dünya'da olan enerji olarak kullanılabilecek tüm kaynaklardan (bu, teknolojiye bağlı olarak oksijen hatta toprak bile olabilir.) bahseder. Gelelim tip 2 medeniyetlere. Kendi Güneş (yıldız) sistemlerindeki yıldızlar ve gezegenlerdeki tüm enerji kaynaklarını kullanabilen ve kullanan medeniyetler. Tip 3 medeniyetler, bulundukları galaksideki tüm enerji kaynaklarını kullanabilen uygarlıklar. (Dünya'nın bulunduğu galaksi Samanyolu'dur.). Bu enerjş kaynaklarına yıldızlar da dahildir.
Kardaşev Skalası basit haliyle budur. Fakat daha sonra bilim insanları bu skalaya eklemeler yaptılar. Bu eklemeler ile devam edeceğiz. En gelişmiş haliyle skala;
- Tip A (Alfa) Medeniyetler,
- Tip 0 Medeniyetler,
- Tip 1 Medeniyetler,
- Tip 2 Medeniyetler,
- Tip 3 Medeniyetler,
- Tip 4 Medeniyetler,
- Tip 5 Medeniyetler,
- Tip Ω (omega) Medeniyetlerdir.
Biraz ayrıntıya girecek olursak;
Tip A: İlk medeniyet, uygarlık belirtileri, medeniyet olmasa bile medeniyet sayılabilecek birlikte yaşayan memeliler.
Tip 0: Henüz uygarlık kurmuş ya da kurma sınırında olan medeniyetler, ilkel topluluklar.
Tip 1: Gezegendeki tüm enerji kaynaklarını kullanabilir.
Tip 1 ve Tip 2 arasındaki medeniyetler, diğer gezegenler ile temas kurma ve kolonileştirme yapar.
Tip 2: Kendi yıldız sistemlerindeki yıldızlar ve gezegenlerin tüm enerji kaynaklarını kullanabilir.
Tip 2 ve Tip 3 arasındaki medeniyetler, gezegenin dönüş yönünü değiştirebilir.
Dyson Sürüsü inşa edebilir.
Anlaşmak için konuşmaya ihtiyaç duymazlar.
Milletlere ihtiyaç duyulmaz.
Tip 3: Kendi galaksilerinin tüm enerji kaynaklarını kullanabilirler.
Tip 3 ve Tip 4 arasındaki medeniyetler, Dyson Küresi inşa edebilirler.
Karanlık maddeyi anlayabilir ve kontrol edebilirler.
Birden fazla tür birarada yaşarlar.
Yaşamak için yemek yeme ve üreme faaliyetleri ilkel sayılır.
Tip 4: Birden fazla galaksinin tüm enerji kaynaklarını kullanabilirler.
Tip 4 ve Tip 5 arasındaki medeniyetler, yönettikleri galaksilerde olayları istedikleri şekilde yönlendirebilirler.
Işık hızından çok daha hızlı seyahat edebilirler.
Cinsiyet kavramı artık yoktur.
Tip 5: Binlerce galaksi ve takımyıldızını enerji harcamadan kontrol eden ve evrendeki enerjiyi istediği gibi yönlendiren medeniyetlerdir.
Tip Ω: En son, en gelişmiş medeniyet ya da medeniyetler birliği. Birden fazla evreni yöneten uygarlıklar. Gezegen, yıldız, sistem ve evren oluşturma gücüne sahiptir. Doğa ve fizik yasalarını yönlendirme, şekillendirme yetkisine sahiptir.
Belki bunların hepsi teori olarak kalır ve gelişmek için dışa değil de içeriye yönlenmemiz gerekiyordur, insanın kendi içine, beynine olan içsel bir yolculuk. Bilimde her zaman olduğu gibi kanıtlanana kadar bu fikir de bir teori olarak kalacaktır. Ne zaman ilk temasımız gerçekleşir ve onlar hakkında bilgi ediniriz işte o zaman bu teori yanlış ya da doğru diyebiliriz. Okuduğunuz için teşekkür ederim, bilimle kalın, hoşça kalın...
resim 1:https://i.pinimg.com/originals/30/93/99/309399f720cd4c4e81a9524414c99524.gif
resim 2: https://inteng-storage.s3.amazonaws.com/images/FEBRUARY/sizes/kardashev_scale_types_resize_md.jpg
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder