Çığlık
Çok az sanat eseri, Norveçli ressam Edvard Munch tarafından yapılan Çığlık resmi (Skrik) kadar ikoniktir. Resmin ana figürü, köprü üzerinde çığlık atar biçimde ağzı açık, elleri kulaklarında hayalete benzer bir karakterdir.
1893 yılında yapılan bu resmin, sonraki yıllarda
modern bireyin içine düştüğü sıkıntıları temsil ettiği düşünülmüştür. Munch,
1910 yılına dek bu resmin 5 varyasyonunu yapmış ve bu resimlerden bir tanesi
2012 yılında 120 milyon gibi rekor bir rakama satılmıştır.
Edvard Munch, bu resmi çizerken içsel çıkmazlarını, anksiyetelerini aktardığını açık şekilde ifade ediyor. Munch’un günlüklerinde bu resmi çizmek için otobiyografik tecrübelerinden faydalandığı belirtiliyor.
“Bir gün iki arkadaşımla yolda yürüyordum ve güneş batmak üzereydi. Birden gökyüzü kan kırmızı oluverdi. Durup köprünün demirlerine yaslandım. Konuşamayacak kadar yorgun hissettim o an. Kırmızının tonları mavi ve siyah karışımı fiyordu dolduruyordu. Arkadaşlarım yürümeye devam ettiler, ancak ben olduğum yerde kalakaldım. O anda doğanın inanılmaz bir sesle çığlık attığını duydum.”
Popüler kültürde çığlık tablosunun hikayesi bu şekilde yansıtılıyor fakat tablodaki gökyüzünün kırmızı renginden dolayı başka bir teori daha ortaya atıldı. Bu teori 1883 yılında Krakatoa yanardağının patlamasından kaynaklandığını öne sürüyor.
1883'teki Krakatoa püskürmesi, yeryüzünde görülen en büyük yanardağ patlamalarından biriydi. Öyle ki, yerkürenin öbür yarısında semalar geceleri onun atmosfere püskürttüğü yanan küllerle aylar boyu kızıl alacakaranlıklara gömülüyordu.
Sky and Telescope dergisinde yayınlanan gökbilimcilerin açıklamasına göre, Munch'un 1893'te, yani Krakatoa'nın püskürmesinden 10 yıl sonra yaptığı ve bugün Oslo Ulusal Galeri'de sergilenen başyapıtı, temel ilhamını, Kasım 1883'den Şubat 1884'e dek, ''20 bin km öteden'' dünyanın öteki ucundan gelen yanardağ fışkırmasının Avrupave Norveç'in semalarını geceler boyu kızıllara garketmesinden alıyordu.
Kaynakça:
https://emoji.com.tr/edvard-munch-ciglik-resmi/
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87%C4%B1%C4%9Fl%C4%B1k_(tablo)
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/tablodaki-kizil-gokyuzunun-sirri-188855
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder